Ձվի Քիմիական Բաղադրություն
Ձվի բաղադրությունը տատանվում է՝ կախված տեսակից, ցեղից, տարիքից, թռչնին խնամելու պայմաններից։
Ձվի տեսակը | Բաղադրությունը, % | Կալորիականություն 100 գրամ ձվի մեջ, կկալ/կՋոուլ | ||||
---|---|---|---|---|---|---|
Սպիտակուցներ | Ճարպեր | Ածխաջրեր | Հանքային աղեր | Ջուր | ||
Հավ | 12,57 | 12,02 | 0,67 | 1,07 | 73,67 | 158/663 |
Բադ | 12,77 | 15,04 | 0,30 | 1,08 | 70,81 | 184/772 |
Սագ | 13,90 | 13,30 | 1,31 | 1,10 | 70,40 | 180/756 |
Հնդկահավ | 14,04 | 11,80 | 1,20 | 0,80 | 73,1 | 165/693 |
- Դեղնուցը կազմում է ձվի հեղուկ պարունակության մինչև 33% -ը։
- Դեղնուցի կալորիականությունը 100 գրամի դիմաց 352 կկալ է, ինչը 8 անգամ ավելին է, քան սպիտակուցում (44 կկալ 100 գրամի համար)։
- Դեղնուցը պարունակում է 50-54% ջուր, 16-17% սպիտակուց, 30-32% ճարպեր և լիպիդներ, 1% ածխաջուր և հանքային աղեր։
- 50 գրամ հավի ձվի դեղնուցը կշռում է մոտ 17 գրամ և պարունակում է մոտավորապես 2,7 գրամ սպիտակուց, 139 մգ խոլեսթերին, 0,61 գրամ ածխաջուր և 4,51 գրամ ճարպ։
- Դեղնուցի ճարպերը էմուլգացված վիճակում են և լավ են ներծծվում։ Ձվի դեղնուց պարունակվող սպիտակուցները ներկայացված են օվովիտելինով և ֆոսֆիտինով։
Պոլիհագեցած ճարպաթթուներ | Լինոլաթթու | 16 % |
Լինոլենաթթու | 2 % | |
Մոնոհագեցած ճարպաթթուներ | Պալմիտոլեինաթթու | 5 % |
Օլեինաթթու | 47 % | |
Հագեցած ճարպաթթուներ | Պալմիտինաթթու | 23 % |
Ստեարինաթթու | 4 % | |
Միրիստինաթթու | 1 % |
ձվի դեղնուց
Ձվի դեղնուցը պարունակում է ֆոսֆոր, որն էլ իր հերթին պահպանում է ատամները, մասնակցում է օրգանիզմում տեղի ունեցող բոլոր ֆիզիոլոգիական գործընթացներին։ Սիլանի առկայությունը ծառայում է որպես հակաօքսիդիչ, որը պաշտպանում է օրգանիզմը շրջակա միջավայրի արտաքին ազդեցությունից` ճառագայթում, արտանետվող գազերի հոսք, ծխախոտի ծուխ, բնապահպանական վնասակար արտանետումներ: Բացի այս ամենին, ձվի դեղնուցի բաղդրության կարևոր բաղադրամաս է հնդիսանում հոլինինը, որն ունի դրական ազդեցություն սիրտանոթային և նյարդային համակարգերի վրա։
ձվի սպիտակուց
Ձվի սպիտակուցը միջինում պարունակում է՝ 85,7% ջուր, 12,7% սպիտակուց, 0,3% ճարպ, 0,7% ածխաջուր, 0,6% հանքային աղեր, գլյուկոզ, ֆերմենտներ (պրոտեազ, դիպեպսիդազ, դիաստազ), վիտամիններ։
Leave a comment